Uleiurile esentiale sunt practic extracte din plante. Sunt fabricate prin aburire sau presare a diferitelor parti ale unei plante (flori, scoarta, frunze sau fructe) pentru a captura compusii care produc parfum, iar in functie de fiecare planta, poate fi necesara o cantitate mai mica sau mai mare de flori, scoarta, frunze sau fructe pentru a obtine o sticla de ulei esential
Cercetarile stiintifice continue au constatat faptul ca foarte multe dintre uleiurile esentiale au intr-adevar o multime de beneficii importante pentru sanatate; de fapt, multe medicamente moderne sunt derivate din uleiuri esentiale. Cu toate acestea, in timp ce unele uleiuri sunt benefice in doze mici, altele pot fi periculoase, dar acest articol va prezinta cele mai importante beneficii ale uleiurilor esentiale.
Beneficii pentru sanatate
Uleiurile esentiale pot fi utilizate pentru a trata numeroase probleme de sanatate fizica si emotionala. La nivel molecular, aceste uleiuri contin compusi benefici precum antioxidanti, terpene si esteri care pot ajuta la cresterea starii de bine. Exista diferite uleiuri esentiale pe piata, despre care se spune ca au multe beneficii (unele dovedite, altele nu), iar in continuare va prezentam cateva exemple.
- Ulei de lavanda: Multe persoane considera ca parfumul de lavanda este relaxant. Este adesea folosit pentru a ameliora stresul si anxietatea si pentru a promova un somn bun.
- Ulei de arbore de ceai: De asemenea, numit melaleuca, acest ulei esential a fost folosit de catre popoarele aborigene din Australia pentru vindecarea ranilor. Astazi, este utilizat in mod obisnuit pentru acnee si muscaturile de insecte.
- Ulei de menta: exista unele dovezi ca uleiul esential de menta ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil (IBS) atunci cand este luat intr-o capsula acoperita cu enter (de la un furnizor de incredere pentru suplimentele de sanatate). De asemenea, poate ameliora durerile de cap tensionate atunci cand este aplicat local.
- Ulei de lamaie: Multi oameni considera ca mirosul de citrice al uleiului de lamaie este un stimulent al dispozitiei. De asemenea, este adesea folosit in produsele de curatare de casa.
- Ulei de lemn de cedru: Este utilizat pentru tratarea caderii parului, uleiul de cedru sau lemn de cedru poate usura stresul si poate imbunatati somnul.
- Ulei de tamaie: Acest ulei biblic poate ajuta la tratarea pielii uscate si la reducerea aspectului ridurilor, petelor de varsta, cicatricilor si vergeturilor. De asemenea, este investigat ca agent anti-cancer.
Efecte secundare posibile
Atunci cand sunt utilizate conform instructiunilor, uleiurile esentiale au putine efecte secundare sau riscuri, desi modul in care este utilizat un anumit ulei are o mare influenta asupra sigurantei sale. Inhalarea parfumului uleiurilor esentiale este cel mai sigur mod de a le folosi.
Efectele secundare potentiale ale respiratiei intr-un ulei esential sunt minore si, in functie de ulei, includ dureri de cap, greata, arsuri ale ochilor si gatului, tuse sau dificultati de respiratie. Aceste efecte secundare se rezolva de obicei atunci cand parfumul nu mai este detectabil.
Aplicarea topica a uleiurilor esentiale este in general sigura, cu toate acestea, anumite uleiuri pot provoca o reactie care poate include dermatita de contact, arsuri si iritatii ale pielii. Anumite uleiuri cresc fotosensibilitatea si pot creste riscul de arsuri solare, deci dupa utilizarea acestor uleiuri nu este recomandat sa stati la soare.
Uleiuri de evitat in timpul sarcinii
Femeile insarcinate ar trebui sa utilizeze uleiuri esentiale cu precautie. Exista cateva uleiuri pe care ar trebui sa le indeparteze, conform Federatiei Internationale a Aromaterapistilor Profesionisti: ulei de cimbru, ulei de oregano, ulei de scortisoara, ulei de cuisoare, ulei de anson, ulei de fenicul sau ulei de salvie. Nu utilizati uleiuri esentiale intr-un umidificator, aparat CPAP sau in orice alt dispozitiv de respiratie.
Ce anume sa cautati
Deoarece uleiurile esentiale nu sunt reglementate de FDA, acestea variaza in calitate de la o marca la alta, deci depinde in mare masura de consumator sa le aleaga cu intelepciune. Cei mai reputati furnizori isi analizeaza produsele folosind cromatografia gazoasa-spectrometrie de masa (GC-MS).
Cautati uleiuri vandute in sticle de sticla chihlimbar inchis sau albastru de cobalt si care au etichetate cu numele latin al plantei. Nu cumparati niciodata uleiuri esentiale ambalate in sticle de plastic, deoarece uleiurile pot dizolva plasticul si pot deveni contaminate cu acesta.
Atunci cand cumparati ulei pentru a fi utilizat intr-un difuzor, optati pentru uleiuri nediluate. Acestea sunt de obicei vandute in sticle de 15 ml sau mai mici. Pentru aplicare topica pe suprafete mari de piele, cum ar fi masajele, uleiurile diluate sunt cea mai buna alegere.
Uleiurile esentiale trebuie depozitate intr-un loc racoros si intunecat pentru a preveni deteriorarea sau degradarea. Cu depozitare si manipulare adecvate, acestea au o durata de valabilitate de aproximativ un an.
2 thoughts on “Cat de sigure sunt uleiurile esentiale pentru sanatate?”