Ce beneficii pentru sanatate are vinul rosu?

Ce beneficii pentru sanatate are vinul rosu?

Beneficiile pentru sanatate ale vinului, mai exact ale vinului rosu , au fost dezbatute de cercetatori de ceva timp. Multi oameni cred ca un pahar de vin pe zi duce la un stil de viata sanatos.

Studiile au sugerat in mod constant ca, consumul moderat de vin rosu are ca rezultat un risc mai scazut de aparitie a mai multor boli, in special a celor legate de inima. Acest articol va prezinta unele dintre beneficiile vinului rosu pentru sanatate, atunci cand aceasta bautura alcoolica este consumata cu moderatie, deci merita sa cititi.

Bogat in antioxidanti

Strugurii rosii contin o multime de pigmenti utili ai plantelor, cum ar fi antocianine si resveratrol, dar fac si vinul rosu sanatos ? Printre altele, se spune ca acesti asa-numiti flavonoizi au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Fisetina, o substanta vegetala despre care se spune ca imbunatateste memoria pe termen lung, este de asemenea regasita in struguri.

Resveratrolul se gaseste in pielitele strugurilor si este produs in mod natural de plante pentru a vindeca daunele sau ranile din pielea fructului. Se spune ca acest flavonoid are o serie de efecte pozitive asupra sanatatii. Ajuta la combaterea inflamatiei, este eficient cu privire la asigurarea formarii cheagurilor de sange si reducerea riscului de boli de inima si cancer.

Cu toate acestea, este important de mentionat ca continutul de resveratrol dintr-un pahar de vin rosu este relativ scazut. Pentru a simti un efect asupra sanatatii, ar trebui sa se bea o cantitate mare de vin rosu – astfel, celelalte ingrediente ale vinului (de exemplu, alcoolul) ar avea la randul lor un impact negativ asupra sanatatii.

Efect pozitiv asupra bolilor de inima

Se spune ca vinul rosu are un efect mai mare asupra sanatatii decat alte bauturi alcoolice. Acest lucru se datoreaza in principal proportiei ridicate de polifenoli din vin.

Potrivit unui studiu, persoanele care au baut aproximativ 150 de mililitri de vin rosu pe zi au avut un risc cu 32 la suta mai mic de a dezvolta boli de inima decat cele care nu au baut. Cu toate acestea, consumul intr-o cantitate mai mare decat acesta creste riscul dramatic de aparitie a bolilor de inima.

Studiul arata de asemenea, ca proportia colesterolului HDL „bun” (lipoproteina cu densitate ridicata) este retinut in sange, in timp ce colesterolul LDL „rau” (lipoproteina cu densitate mica) a fost redus cu aproximativ 50%.

Poate reduce riscul de cancer

Consumul moderat de vin rosu reduce riscul de cancer de san la femei, dar si alte tipuri de cancer atat la femei cat si la barbati, iar aici amintim cancerul de colon, ovarian si cancerul de prostata. Vinul rosu contine quercetina, care previne cancerul pulmonar, si resveratrol, care impiedica dezvoltarea celulelor canceroase.

Alte beneficii:

  • Poate reduce riscul de depresie: Un studiu pe grupe de varsta, la care au participat persoane invarsta si persoane de varsta mijlocie, care au baut 2-7 pahare de vin rosu pe saptamana a aratat un risc mai mic de depresie.
  • Poate reduce rezistenta la insulina: Consumul a 2 pahare de vin rosu pe zi timp de 4 saptamani va reduce rezistenta la insulina.
  • Poate preveni cariile dentare: Vinul rosu tinde sa intareasca smaltul dintilor, care la randul sau restrictioneaza dezvoltarea bacteriilor si previne cariile dentare. Polifenolii continuti in vinul rosu tind sa reduca inflamatia gingiilor si astfel sa previna bolile gingivale.
  • Poate reduce oxidarea din organism: Vinul rosu reduce daunele cauzate de oxidarea din organism, adica de un antioxidant numit proantocianidine din vinul rosu, reduce aceste daune.

In afara tuturor acestor beneficii pe care le are, trebuie mentionat faptul ca vinul rosu contine antioxidanti care previn procesul de imbatranire, reducand in acelasi timp liniile fine si ridurile, dar pentru a avea parte de aceste beneficii (toate mentionate in articol), trebuie consumat in cantitati moderate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *