Ce este hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii?

Ce este hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii?

Tensiunea arteriala crescuta (sau hipertensiunea) este o afectiune in care se genereaza o forta prea mare asupra vaselor de sange din corpul dumneavoastra. In timpul sarcinii, tensiunea arteriala crescuta este un eveniment frecvent, mai ales in randul celor care au varsta cuprinsa intre 20 de ani si 44 de ani.

A avea tensiune arteriala ridicata in timpul sarcinii poate pune stres pe organe precum rinichii si inima. De asemenea, va poate creste riscul de a dezvolta boli de inima. Hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii poate duce de asemenea la o situatie in care medicul dumneavoastra trebuie sa induca travaliul devreme. Daca se intampla acest lucru, bebelusul tau s-ar putea naste prematur.

Hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii poate duce de asemenea la alte complicatii, inclusiv:

  • Cresterea restransa a fatului cauzata de scaderea fluxului de nutrienti.
  • Placenta care se desprinde de peretele uterului.
  • sansa mai mare de a avea o nastere prin cezariana.

Semne ale hipertensiunii arteriale in timpul sarcinii

Exista mai multe tipuri diferite de tensiune arteriala ridicata pe care femeile le experimenteaza in timpul sarcinii, inclusiv:

Hipertensiune cronica

Femeile cu hipertensiune cronica au prezentat tensiune arteriala crescuta inainte de a ramane gravide sau au dezvoltat-o ​​inainte de a 20-a saptamana de sarcina. Hipertensiunea cronica poate duce la dezvoltarea preeclampsiei in al doilea sau al treilea trimestru.

Hipertensiune gestationala

Hipertensiunea gestationala apare numai in timp ce o femeie este insarcinata. Medicii diagnosticheaza de obicei afectiunea dupa a 20-a saptamana de sarcina sau cand mama este aproape de a naste copilul. Aceasta forma de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii dispare de obicei dupa nasterea copilului.

Preeclampsie

La fel ca hipertensiunea gestationala, preeclampsia se dezvolta dupa a 20-a saptamana de sarcina. Preeclampsia difera de hipertensiunea gestationala prin faptul ca apare rapid. Femeile insarcinate cu aceasta forma de hipertensiune arteriala au proteine ​​detectabile in urina si ajung adesea la alte complicatii de sanatate. Femeile insarcinate cu preeclampsie au adesea urmatoarele simptome:

  • Dureri de cap persistente.
  • Durere la nivelul stomacului superior.
  • Greata.
  • Varsaturi.
  • Umflarea mainilor si a fetei.
  • Crestere brusca in greutate.
  • Probleme de respiratie.
  • Probleme de vedere, cum ar fi vederea neclara sau modificari ale vederii.

Puteti experimenta preeclampsie in timp ce sunteti gravida si nu aveti simptome. De aceea, trebuie sa faceti controale regulate in timpul sarcinii, astfel incat medicul dumneavoastra sa va poata monitoriza tensiunea arteriala.

In cazuri rare, femeile pot experimenta preeclampsie postpartum si pot dezvolta preeclampsie dupa nastere. Preeclampsia postpartum poate aparea la femeile care nu au avut preeclampsie in timpul sarcinii. Majoritatea cazurilor de preeclampsie postpartum sunt diagnosticate in termen de 48 de ore de la nastere. Cu toate acestea, starea poate dura pana la sase saptamani pentru a se dezvolta.

Cauzele hipertensiunii arteriale in timpul sarcinii

Este posibil sa aveti un risc mai mare de a dezvolta tensiune arteriala crescuta in timpul sarcinii daca aveti unul sau mai multi dintre urmatorii factori de risc:

  • Sunteti la prima sarcina.
  • Ati avut boli renale cronice sau hipertensiune arteriala inainte de a ramane gravida.
  • Aveti peste 40 de ani.
  • Aveti diabet.
  • Ati experimentat tensiune arteriala crescuta sau preeclampsie in timpul unei sarcini anterioare.
  • Duceti mai mult de un bebelus.
  • Aveti un istoric familial de femei insarcinate care au experimentat preeclampsie.
  • Aveti lupus sau trombofilie (o tulburare care poate provoca cheaguri de sange).
  • Ati ramas insarcinata prin fertilizarea in vitro, inseminarea artificiala sau donare de ovule.

Cand este necesara o vizita la medic?

Femeile gravide ar trebui sa aiba vizite prenatale regulate la medicul lor pentru a monitoriza sanatatea lor si a copilului lor. Trebuie sa informati medicul despre problemele de sanatate pe care le intampinati, mai ales daca aveti simptome de hipertensiune arteriala.

Tratamentul timpuriu pentru hipertensiune arteriala in timpul sarcinii va poate reduce sansele de a dezvolta complicatii de sanatate mai severe. Medicul dumneavoastra va poate face si alte recomandari pentru a va ajuta sa ramaneti sanatoase in timpul sarcinii.

Diagnosticarea hipertensiunii arteriale in timpul sarcinii

Medicul va va verifica tensiunea arteriala in timpul vizitelor prenatale. Daca inregistrati o tensiune arteriala crescuta, care este de 140/90 sau mai mare, medicul va va solicita probabil teste suplimentare, mai ales daca va aflati in a 20-a saptamana de sarcina sau mai tarziu.

Aceste teste pot include analize de sange si teste de urina pentru a verifica daca exista proteine ​​in urina, un indicator al preeclampsiei.

Tratamente pentru hipertensiune arteriala in timpul sarcinii

Daca aveti preeclampsie, afectiunea se elibereaza de obicei odata ce dati nastere copilului. Pentru cazurile mai usoare de hipertensiune gestationala sau preeclampsie, medicul dumneavoastra poate dori sa va monitorizeze intr-un ambulatoriu sau intr-un spital. Medicul dumneavoastra va poate cere de asemenea, sa urmariti miscarile bebelusului printr-un numar de lovituri si sa va masurati tensiunea arteriala acasa.

Daca aveti tensiune arteriala crescuta in timpul sarcinii, va trebui sa va vizitati medicul cel putin o data pe saptamana, si in unele cazuri de doua ori pe saptamana pana cand ajungeti la a 37-a saptamana de sarcina. In acel moment, medicul dumneavoastra va poate recomanda inducerea nasterii. De asemenea, va poate cere sa aveti bebelusul mai devreme de 37 de saptamani daca simte ca sanatatea bebelusului dumneavoastra poate fi in pericol.

Daca aveti un caz mai sever de preeclampsie, probabil ca veti fi internata intr-un spital. Medicul dumneavoastra poate incuraja inducerea travaliului la 34 de saptamani. De asemenea, acesta poate administra medicamente destinate sa va scada tensiunea arteriala si sa va reduca sansele de a avea o criza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *