Cand si de ce se defecteaza caseta de directie a masinii?

Cand si de ce se defecteaza caseta de directie a masinii?

Caseta de directie a unui autoturism este o componenta foarte rezistenta, de cele mai multe ori fiind fabricata din otel, insa cu toate acestea, exista situatii in care aceasta piesa se defecteaza.

Datorita faptului ca este o piesa care se afla mereu in miscare, aceasta are nevoie de lichid. Din caseta de directie fac parte axul volanului cu rol de angrenare a pieselor din caseta, dar si bieletele care directioneaza capetele de bara.

Desi este o componenta foarte rezistenta, aceasta se poate defecta datorita starii degradate a drumurilor pe care ruleaza masina. Drumurile cu denivelari si gropi peste care masina trece in viteza, favorizeaza defectarea componentei iar soferii cauta servicii de Reparatii Casete Directie la cele mai atractive preturi, sau se orienteaza spre astfel de componente second hand la dezmembrari.

Cea mai buna solutie este insa aceea de a opta pentru reconditionarea casetei de directie deoarece primesc garantie pentru piesa respectiva. Cand cumpara componenta de la dezmembrari, soferii isi asuma un mare risc. In plus, fie nu primesc garantie, fie aceasta este pe o perioada scurta de timp.

Simptome ale defectarii casetei de directie

Exista mai multe simptome prin care soferii isi pot da seama de faptul ca durata de viata a acestei componente se apropie de sfarsit, iar in continuare puteti descoperi care sunt aceastea.

Carcasa de directie nu este constanta

Acest simptom poate fi cauzat de o problema a casetei de directie. Este posibil ca pierderea directiei si faptul ca aceasta nu este constanta sa fie si din cauza alinierii rotilor, asa ca masina trebuie dusa in service pentru a descoperi daca problema provine de la alinierea rotilor sau de la caseta de directie. Daca masina se va deplasa cu o viteza prea mica sau prea mare, se va observa o uzura neobisnuita a anvelopei.

Vibratia sau alunecarea rotii la intoarcere

Soferii care constata faptul ca volanul masinii vibreaza in momentul in care masina are o viteza mare, trebuie sa mearga in service pentru ca mecanicii sa verifice starea casetei de directie.

In cazul in care volanul vibreaza, este foarte dificil de controlat masina la viteza mare, iar o astfel de situatie poate fi extrem de periculoasa. De aceea, acest simptom nu trebuie neglijat sub nici o forma.

Volanul prea dur sau prea slab

In momentul in care se simt vibratiile, volanul se simte diferit (poate fi prea slab sau prea dur), iar acesta este un simptom clar al unei probleme a casetei de directie. Cand constatati o astfel de problema, cu siguranta trebuie sa va deplasati cu masina de urgenta intr-un service auto (conduceti prudent pana la service), pentru ca mecanicii sa remedieze problema.

Lichidul de directie

Este deosebit de important sa tineti cont de lichidul de servodirectie. Trebuie sa va uitati cu atentie la acesta pentru a vedea daca prezinta semne care pot indica o problema. In cazul in care constatati ca exista scurgeri ale lichidului de servodirectie, se va simti un miros de ulei ars in cazul in care servodirectia a fost supra incalzita.

De asemenea, puteti verifica lichidul de directie si pentru a vedea daca exista semne vizuale care pot indica problema. Daca de exemplu lichidul este decolorat sau spumat, atunci cu siguranta acest lucru indica o problema, asa ca trebuie ca masina sa ajunga cat mai repede in service.

Punctul nemiscat

Este foarte important sa vedeti daca caseta de directie raspunde intre unghiul de la ora 11 si alt unghi in momentul in care rotile sunt indreptate direct. Acest punct este denumit “punct de amortizare” si indica faptul ca exista o problema a casetei de directie. Este foarte important sa va asigurati ca monitorizati aceasta situatie pentru a va asigura ca problema nu se agraveaza.

Zgomote

In cazul in care masina face prea multe zgomote, este posibil sa existe o problema a casetei de directie. Daca se aud zgomote de zdrobire, zgaltieli cau un click constant, problema este destul de grava. Mergeti cat mai repede cu masina in service pentru ca specialistii sa verifice sistemul de directie al masinii, si in special caseta de directie.

Cum poate fi verificata masina?

Pentru a evita situatia in care trebuie sa cumparati o caseta de directie second hand sau pentru a nu fi necesar sa cautati un atelier specializat in reconditionare casete de directie, este deosebit de important sa verificati periodic sistemul de directie al masinii.

Verificarea se poate face in orice service auto cu ajutorul unui tester de diagnoza performant. Un astfel de tester poate fi utilizat chiar si in propriul garaj pentru a afla informatii despre starea casetei de directie sau despre alte probleme ale masinii.

Asadar, dupa cum se poate vedea, desi este o componenta rezistenta, caseta de directie a masinii se poate defecta datorita drumurilor proaste din Romania. Cand intalniti simptome precum cele mentionate anterior, mergeti cu masina in service pentru a va asigura ca nu trebuie sa reconditionati sau sa inlocuiti caseta de directie. O astfel de reparatie poate fi foarte scumpa, in functie de marca si modelul masinii pe care o detineti, si in functie de vechimea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *