Tot ce trebuie sa stiti despre masinile cu motor turbo

Tot ce trebuie sa stiti despre masinile cu motor turbo

In zilele noastre nu se mai fabrica motoare diesel aspirate, ci producatorii folosesc motoarele diesel echipate cu turbocompresoare, care au atat avantaje cat si dezavantaje. Unii soferi ajung chiar in situatia de a cauta cele mai ieftine Turbine Auto Bucuresti sau pot opta de asemenea pentru reconditionarea turbinelor.

Mai multe detalii despre masinile turbo puteti afla in continuare pentru ca va prezentam atat cele mai importante avantaje cat si cele mai importante dezavantaje ale acestora. Va prezentam de asemenea si simptomele defectarii turbinelor dar si care sunt factorii care provoaca o astfel de problema.

Avantajele masinilor echipate cu motoare turbo

Primul si cel mai important avantaj al unui motor dotat cu turbina este reprezentat de puterea mai mare a motorului cu aproximativ 25-30% in comparatie cu motoarele aspirate care au aceiasi capacitate.

Apoi tot la avantajele masinilor echipate cu motoare turbo trebuie sa mentionam faptul ca taxele sunt mai mici raportate fiind la caii putere.

De asemenea, turbina are un rol important in ceea ce priveste reducerea consumului de carburant si ajuta totodata motorul sa aiba o putere mai mare la turatii scazute, acesta fiind un alt avantaj semnificativ.

Dezavantajele masinilor echipate cu motoare turbo

Exista si unele dezavantaje ale masinilor care au motoare echipate cu turbo, iar fiabilitatea mai mica pe termen lung in comparatie cu fiabilitatea motoarelor aspirate este un prim dezavantaj.

Apoi, amintim faptul ca motoarele turbo au costuri de intretinere mai ridicate in comparatie cu motoarele aspirate. Exista mai multi factori care duc la defectarea turbinei, iar soferii fie cauta Turbine Auto Bucuresti la cele mai atractive preturi, fie isi inlocuiesc turbinele cu altele second hand sau noi in functie de buget.

Simptome ale defectarii turbinelor

Exista mai multe semne care pot indica foarte clar faptul ca turbina masinii are unele probleme, iar performanta scazuta sau lipsa de putere a motorului poate fi un prim avertisment. Cand soferii constata ca se confrunta cu o astfel de problema trebuie sa verifice filtrele si furtunurile, trebuie de asemenea sa verifice functionarea sistemului de injectie in parametrii, si sa verifice de asemenea sistemul de evacuare inclusiv filtru de particule si catalizatorul.

Daca se aud zgomote neobisnuite ale motorului, poate fi de asemenea un alt semn ca turbina are o problema, asa ca trebuie verificate furtunurile si racordurile flexibile pentru a verifica daca exista scurgeri sau defecte. Trebuie verificate si conexiunile si radiatorul intercooler pentru a vedea daca exista scurgeri sau crapaturi.

De asemenea, daca masina emana fum excesiv poate fi un alt semn ca turbina are o problema, iar in acest caz trebuiesc verificate filtrele de aer, trebuie verificat de asemenea daca masina foloseste uleiul de motor recomandat de producator, trebuie de asemenea sa se verifice daca exista o presiune prea mare de ulei la nivelul carterului motorului si daca functionarea sistemului de aerisire este corecta.

Chiar si consumul excesiv de ulei este un alt semn care poate arata faptul ca turbina are o problema. Daca masina prezinta una dintre aceste simptome, este recomandat sa fie dusa cat mai repede in service pentru ca sunt mari sansele ca problema sa fie de la turbina, iar o eventuala reconditionare turbo sau inlocuire turbina poate fi o reparatie greu de suportat.

Cauze ale defectarii turbo

Exista mai multi factori care pot duce la defectarea turbo, iar patrunderea unui corp strain in turbosuflanta la o viteza mare, poate provoca daune foarte grave palelor fuliei, si poate duce la un dezechilibru. Obiectele straine care patrund prin filtrul de aer sau materialele de garnitura, chiar si rugina sunt elemente care pot fi foarte daunatoare pentru turbo.

Lipsa de lubrifiere este de asemenea o alta posibila cauza a defectiunii turbo. Aceasta problema poate fi provocata de utilizarea unui ulei necorespunzator. Chiar si inlocuirea incorecta a garniturilor sau calitatea proasta a uleiului de motor pot fi cauzele lipsei de lubrifiere, care in cele din urma duc la o uzura permanenta si definitiva a pieselor din metal care se afla in interiorul turbosuflantei, la cresterea temperaturii iar apoi la aparitia fisurilor si la transferul de material.

Contaminarea uleiului este un alt factor care poate duce la defectarea turbinei in cele din urma, iar acest lucru se intampla in cele mai multe cazuri atunci cand nu se face schimbul de ulei la timp. Tocmai de aceea se recomanda ca soferii sa isi duca masinile in service pentru schimbul de ulei si a filtrelor la intervalele de timp recomandate. In acest fel, va putea fi prevenita o defectiune a turbinei, si o cheltuiala considerabila.

Asadar, acest articol v-a prezentat cele mai importante informatii pe care fiecare sofer trebuie sa le cunoasca despre motoarele turbo, incepand de la avantajele si dezavantajele turbinei, si pana la cauzele si simptomele defectarii turbinei. Daca veti intalni astfel de simptome, cu siguranta va trebui sa mergeti cu masina de urgenta in service pentru ca specialistii sa vada daca exista o problema a turbinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *