De ce este recomandat sa practicati inotul?

De ce este recomandat sa practicati inotul?

Se stie faptul ca sportul este deosebit de important pentru sanatate, iar inotul este unul dintre sporturile pe care le putem practica fiecare dintre noi, de la copii la adolescenti, adulti tineri si oameni in varsta.

In randurile care urmeaza aveti posibilitatea de a descoperi cateva dintre cele mai importante beneficii pe care practicarea acestui sport le are de oferit pentru sanatatea dvs. Cititi pana la final, iar apoi daca nu stiti sa inotati, cel mai probabil veti dori sa va inscrieti la cursuri de inot.

Inotul reprezinta un bun antrenament pentru tot corpul

Inotul implica aproape toate grupele musculare majore, astfel ca o persoana care inoata isi foloseste bratele, picioarele si trunchiul. Inotul creste de asemenea ritmul cardiac fara a pune stres pe corp, imbunatateste puterea, tonifica muschii, imbunatateste conditia fizica si are un rol important in gestionarea greutatii.

Datorita celor spuse in paragraful anterior, este cat se poate de evident faptul ca inotul este un sport deosebit de util pentru tot corpul, si merita sa fie practicat de toata lumea.

Inotul poate fi sportul ideal pentru persoanele cu dizabilitati

O dizabilitate fizica cum ar fi paraplegia, poate limita optiunile de antrenament. Deoarece apa ofera rezistenta si sprijin, multi oameni au ajuns la concluzia ca inotul este o optiune ideala. Deoarece practicarea acestui sport poate spori increderea si poate imbunatati abilitatile sociale, poate aduce beneficii persoanelor cu dizabilitati mintale.

Imbunatatirea simptomelor sclerozei multiple (SM)

Apa mentine membrele plutitoare, astfel incat persoanele cu SM pot beneficia de sprijinul si rezistenta blanda pe care le ofera apa. Un studiu recent a observat o reducere semnificativa a durerii atunci cand persoanele cu SM au participat la un program de inot de 20 de saptamani. Participantii au raportat faptul ca au avut parte de imbunatatiri ale oboselii si depresiei legate de SM.

Este un sport util pentru femeile insarcinate

Inotul este o forma recomandata de exercitii pentru persoanele insarcinate. Greutatea adaugata poate provoca dureri articulare si musculare in timpul sarcinii. Inotul este deosebit de popular in randul gravidelor, deoarece apa poate sustine aceasta greutate.

Acest lucru ajuta femeile insarcinate sa se simta mai confortabil in timp ce se mentin in forma. Este intotdeauna o idee buna ca o femei insarcinata sa ceara sfatul unui medic atunci cand doreste sa inceapa o noua forma de activitate in timpul sarcinii.

Arderea caloriilor

Inotul reprezinta una dintre cele mai utile metode de a arde calorii . Cantitatea arsa depinde de greutatea unei persoane si de cat de viguros inoata. Pot fi arse peste 700 de calorii intr-o ora de inot. Conteaza foarte mult si stilul de inot practicat (fluture, liber, bras, spate).

Ajuta la gestionarea stresului

Cercetatorii au chestionat un grup de inotatori cu putin timp inainte de inota dar si imediat  dupa inot, la un YMCA din New Taipei City, Taiwan. Dintre cele 101 persoane chestionate, 44 au raportat ca sunt usor deprimate si ca simt stresul legat de viata cu ritm rapid. Dupa inot, numarul persoanelor care inca au declarat ca se simt stresate a scazut la doar opt.

In timp ce trebuie facute mai multe cercetari in acest domeniu, cercetatorii concluzioneaza ca inotul este un mod potential puternic de a ameliora rapid stresul.

Inotul reduce inflamatia

In timp ce beneficiile cardiovasculare ale inotului de a intari muschiul inimii sunt cunoscute, cercetarile indica si activitati aerobice cum ar fi inotul, reduce inflamatia care duce la ateroscleroza acumulare in inima. Reducerea inflamatiei la nivelul intregului sistem are o foare mare contributie in ceea ce priveste scaderea progresiei bolii.

Inotul poate imbunatati astmul indus de efort

Nimic nu este la fel de frustrant ca incercarea de a face miscare si imposibilitatea de a respira. Spre deosebire de exercitiile fizice in aerul uscat sau de rezistenta la polenul sezonier, inotul va permite sa respirati aer umed in timp ce va antrenati.

Nu numai ca inotul are un foarte important rol in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor astmului, ci dupa cum studiile au dovedit, practicarea acestui sport poate imbunatati efectiv starea generala a plamanilor.

Inotul in apa sarata poate fi un tratament pentru infrumusetarea pielii

Inotul regulat in apa sarata ajuta pielea sa retina umezeala si sa se detoxifice pentru a putea sa promoveze cresterea celulelor noi. Veti fi surprins cat de neteda si de sanatoasa se simte pielea dumneavoastra dupa o inot revigoranta in ocean.

Exista dupa cum se poate vedea multe avantaje si beneficii ale inotului, iar acest articol v-a prezentat doar cateva exemple. Tinand cont de acestea, daca tineti la starea dvs. de sanatate, este recomandat sa incepeti sa practicati inotul cat mai repede posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *