Cele mai frecvente utilizări ale agregatelor

Cele mai frecvente utilizări ale agregatelor

Agregatul este un termen frecvent utilizat în construcții privind materialul folosit ca mijloc de stabilizare și armare. Ce mai frecventă utilizare a agregatelor sunt în proiecte de drenaj și ca material de bază sub fundații și drumuri. Agregatele provin din diverse surse:

  •       Exploatări de piatră. Cea mai mare sursă de proveniență este din cariere de piatră. Acestea sunt: nisipul și pietrișul, diferite roci, piatră spartă, etc.
  •       Surse marine și din râuri. Nisipul și pietrișul dragat de pe fundul mării sau din albia râurilor.
  •       Materiale de construcții reciclate. O mare varietate de deșeuri din construcții și subproduse industriale devin agregate. Acestea includ deșeurile de construcție, demolare și excavare, zgură și cenușă și deșeuri minerale;

Cunoaștem trei tipuri de agregate: specializate, ușoare și cele de densitate mare

Agregate specializate

Agregatele de specialitate sunt utilizate în anumite aplicații solicitante, unde proiectul necesită elemente ușoare sau în cazuri contrare, în care este necesar susținerea unor materiale grele, de înaltă densitate.

Agregate ușoare

Agregatele ușoare sunt folosite în construcții în care este necesar beton care impune sarcini reduse. Prin urmare, agregatele trebuie să aibă densitate și greutate reduse, realizate prin utilizarea materialelor poroase, dar cu rezistență adecvată.

Agregate de densitate mare

Agregatele de densitate mare sunt necesare în fabricarea betonului care este capabil să atenueze radiațiile și, prin urmare, să fie adecvate pentru ecranarea instalațiilor nucleare și a instalațiilor medicale, cum ar fi sălile de tratament pentru radioterapie.

Agregatele sunt o componentă extrem de importantă și a betonului de înaltă densitate aici apar sub formă de minerale zdrobite, care conțin elemente relativ grele, în combinație cu diverși aditivi, dar pot include și resturi de oțel sau anumite materiale ceramice.

Utilizare

Agregatele se folosesc ca materie primă de bază în construcții pentru a asigura drenarea, umplerea gropilor, protejarea țevilor și pentru a asigura suprafețe dure. Diferitele proiecte au nevoie de  anumite tipuri de agregate. În proporție mare, agregatul este folosit în fabricarea betonului, precum și a cimentului utilizat în beton.

Dar agregatele nu sunt utilizate doar în construcții. O gamă largă de alte produse sunt fabricate folosind materiale derivate din carieră. Acestea ar fi: hârtia, sticla, produse cosmetice și pastă de dinți pentru a numi doar câteva.

Agregatele sunt, de asemenea, utilizate în agricultură, fabricarea alimentelor și purificarea apei uzate. Apa se va drena printr-un șanț umplut cu agregat mai repede decât ar trece prin solul înconjurător. Aceasta este frecvent utilizată lângă drumuri pentru a dispersa apa colectată de pe suprafața asfaltului.

Golurile create în jurul fundațiilor clădirilor în timpul construcției sunt umplute tot cu agregate, deoarece este mai ușor de compactat decât solul care a fost îndepărtat, rezultând un finisaj mai solid care va susține structura. Agregatele nu sunt în general afectate de vremea rece și nu vor suferi fisuri de contracție în timpul vremurilor uscate.

Țevile așezate pentru a transporta apa tratată sau cea pluvială  sau conductele pentru cabluri trebuie să fie de asemenea protejate de obiecte ascuțite în pământ și, prin urmare, sunt așezate și înconjurate de agregate înainte ca rețelele să fie umplute.

Drumurile neasfaltate și zonele de parcare sunt de asemenea acoperite cu un  strat de agregat la suprafață pentru a oferi o suprafață mai solidă vehiculelor, bicicletelor dar mai ales camioanelor. Acest lucru împiedică scufundarea vehiculelor în sol, în special pe vreme umedă dar și în vremuri toride.

La Autocompres găsiți o varietate largă de agregate dar și utilaje de care aveți nevoie pentru proiectele propuse. Totodată oferim și o gamă largă de servicii specializate, dar și sfaturi de specialitate. Apelați la noi cu încredere!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *